Новите телевизори - захранване

Тук може да получите отговор на въпроси, свързани с право, счетоводство, фирмено дело, изисквания към сервизите и сервизната дейност. Консултации ще дават дипломирани специалисти.

Новите телевизори - захранване

Мнениеот mitachi » 07 Дек 2016 01:19

Все повече се налага тенденцията за външно захранване на телевизорите. Това включва и телевизори с голям размер и стойност над 1000лв. На тоя етап, разни фирми имат споразумение, да признават гаранция от 6 месеца за захранването. Това е един основен елемент от работата на изделието. Дефектирането не може да се счита следствие на падане, неправилна употреба и не знам още какво си. Както може да се предполага за дистанционното управление.
Къде е в случая комисията за защита на потребителите(неграмотната), да защитава интереса на потребителя?
Нали в закона е написано, че като ти продават нещо, трябва да е с 2 години гаранция?
Нека някой да доказва, че захранването се е счупило поради падане от.
Това го пиша, защото за първи път в живота си видях такъв адаптер за телевизор, който не работи поради късо в намотките на първичната страна.
Просто некачествена изработка.
И ако си купя ново захранване, не трябва ли съгласно тоя закон да е с 2 години гаранция>
И изобщо, как се прилага тоя закон, след като имам при мен сешоар за 150лв с 1 година гаранционна карта?
Не са ми ясни законите в тая държава.
А като не знаеш какви са законите - как да ги спазваш?
Искам някой да ми посочи, в коя точка, алинея или нещо такова, е посочено, че аз мога да си определям срока за гаранция на 3 месеца за стоката която продавам.
Кой осцилоскопа не гледа - за ремонти три дена отделя! Не забравяйте, че всяка жаба трябва да си знае гьола!
Изображение
Аватар
mitachi
Сътрудник База Данни
Дупница Княз Борис I бл9
 
Мнения: 6284
Регистриран на: 26 Апр 2004 17:03
Име и фамилия: Димитър Овчаров
Име на фирма: ЕТ Димитър Овчаров - Митачи
Адрес за контакт: Дупница Княз Борис I бл9
Професия (заемана позиция в бранша): Сервиз електроника 0888 398 967
Скайп име: mitachi_2000

Re: Новите телевизори - захранване

Мнениеот Boiko » 07 Дек 2016 10:26

ЗЗП предвижда Търговска гаранция и Законова гаранция /Право за предявяване на рекламация/. Независимо от срока в Търговската гаранция, потребителят има право да предяви рекламация в срок от 2 години.
Когато стоката е закупена от фирма-юридическо лице се прилага само Търговската гаранция, защото ЗЗП е само за ПОТРЕБИТЕЛЯ-физическо лице.

Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.
(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Ако търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката и срокът на гаранцията е по-дълъг от сроковете за предявяване на рекламацията по ал. 1, рекламацията може да се предяви до изтичането на срока на търговската гаранция.

Виж и:
Раздел II.
Гаранция на потребителската стока
Раздел III.
Рекламации
от ЗЗП.
като и това:
Чл. 119. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) (1) Заявлението за предоставяне на търговска гаранция съдържа задължително информация за:
1. правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112 - 115, и посочва ясно, че търговската гаранция не оказва влияние върху правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112 - 115, и по-точно, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112 - 115;
2. съдържанието и обхвата на търговската гаранция;
3. съществените елементи, необходими за нейното прилагане, и по-специално: начините за предявяване на рекламации; срок на търговската гаранция; териториален обхват на търговската гаранция; име и адрес на лицето, предоставящо търговската гаранция, и име и адрес на лицето, пред което може да бъде предявена търговската гаранция, когато това лице е различно от лицето, предоставящо търговската гаранция.
(2) В случай че търговската гаранция се предоставя от производител, който няма представител на територията на страната, и в заявлението за предоставяне на търговска гаранция липсва информацията по ал. 1, т. 1, тази информация се предоставя на потребителя по подходящ начин от продавача.
(3) Информацията по ал. 1 трябва да бъде ясна, разбираема и лесна за четене. Информацията задължително се предоставя на български език.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
http://tvbonel.alle.bg/

Свободата на словото не освобождава индивида от отговорност за словото. :!:
Аватар
Boiko
Редовен член на НБС СЕБТ
София-Люлин 8 зад Билла
 
Мнения: 2703
Регистриран на: 31 Мар 2004 11:54
Име и фамилия: Бойко Божков
Име на фирма: ТВ-БОНЕЛ ЕООД
Адрес за контакт: София-Люлин 8 зад Билла
Професия (заемана позиция в бранша): Сервиз на аудио-видео техника 0888491426, 02/9287256
Скайп име: boikob


Назад към Правно - икономически форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron